ELEKTRONİK TAKSİ AYIRICI İŞARETLER (AKILLI TEPE LAMBASI) İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME

İstanbul genelinde faaliyet gösteren taksilerle ilgili Alo 153 Çözüm Merkezine ulaşan başvuru ve şikâyetlerde taksilerin boş olsalar dahi yolcu almadıkları konu edilmiş, yapılan incelemeler neticesinde ise şikâyetlere konu olan kimi taksilerin başka bir yolcuya gittikleri için söz konusu yolcuyu alamadıkları sonucuna ulaşılmıştır. Bu sebeple taksilerin anlık doluluk, boşluk ve yolcuya gitme durumlarının araç üstünde görünür bir şekilde belirtilmesi ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak taksilerde yolcuların taksi erişimini kolaylaştırmak ve taksi şoförlerinin yaşayabileceği olumsuzlukları engellemek adına aşağıda özellikleri yer alan Elektronik Taksi Ayırıcı İşaretlerinin kullanılması 26.01.2023 tarih ve 2023/1-20 sayılı UKOME Kararıyla karar altına alınarak 01.05.2023 tarihinden itibaren kullanılması kararlaştırılmıştır.

 

Elektronik Taksi Ayırıcı İşaretlerinin Özellikleri;

  1. 30- 35 cm genişliğinde, 4 - 8 cm kalınlığında ve 15 - 20 cm yüksekliğinde (sabitleme ayağı dâhil) olacaktır.
  2. TAKSİ /DOLU /BOŞ /REZERVE /SERVİS DIŞI / S.O.S ifadeleri yazacaktır. TAKSİ sarı, DOLU kırmızı, BOŞ yeşil, REZERVE turuncu, SERVİS DIŞI beyaz, S.O.S yanıp sönen kırmızı renklerde olacaktır.
  3. Toplu Ulaşım Denetim ve Yönetim Merkezi cihazı ile bağlantılı olacaktır.
  4. Taksimetre yolculuk başladığı andan itibaren “DOLU” ibaresi yer alacak olup herhangi dışardan müdahale ile yolculuk sonuna kadar değişiklik yapılamayacaktır. Yolculuk sonunda ise “BOŞ” ibaresi yer alacaktır. Elektronik Ulaşım Yönetim Lisansı sahibi bir mobil uygulamadan gelen yolculuk çağrısı kabul edildiğinde “REZERVE” ibaresi yer alacaktır. Aracın arızalı durumlarında ve şoför değişim saatlerinde “SERVİS DIŞI” durumu Toplu Ulaşım Denetim ve Yönetim Merkezi cihazı üzerinden değiştirebilecektir. Araç içerisinde panik butonuna basılması durumunda ise “S.O.S” ibaresi yer alacaktır.
  5. Çift taraflı ekran olarak aşağıdaki şekilde imal edilecektir.
  6. Hava şartlarına uygun; düşük ve yüksek sıcaklardan etkilenmeyecek şekilde ve su geçirmeyen koruma kabıyla imal edilecek olup yüksek yapışma kuvvetine sahip esneme özelliği olan yapıştırıcılarla birlikte güçlü mıknatıslar kullanılarak sabitlenecektir.
  7. Kullanılacak elektronik aksamlar TSE/CE belgesine sahip, aracın elektrik/elektronik sistemine zarar vermeyecek yapıda ve enerji tüketimi asgari seviyede olacaktır.

 

Toplu Ulaşım Denetim ve Yönetim Merkezi cihazları ile uyumlandırıldığı tespit edilen cihazlar aşağıdaki listede yer almaktadır.

Elektronik Taksi Ayırıcı İşaretleri (Akıllı Tepe Lambası) Listesi

 

Kamuoyunun bilgisine sunarız.

 

 

 


Merkez

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bakırköy Ek Hizmet Binası, Osmaniye Mah. Çobançeşme Koşuyolu Blv. No:3 Kat:2 34146 Bakırköy - İSTANBUL