ŞOFÖR YAŞ SINIRI UYGULAMASI İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

Son günlerde kamuoyunda paylaşılan ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından Bakanlık Bölge Müdürlüklerine iç yazışma kapsamında gönderilen SRC Türü Mesleki Yeterlilik Belgesi sahipleri ile bu tür belge almak isteyenler için hazırlanan EK1 resmi yazı ile ilgili açıklama gereği duyulmuştur.

 

 Ticari amaçla yolcu taşımacılığı yapan şoförlerin 66 yaş sınırlaması; 4925 Sayılı Karayolları Taşıma Kanununa dayanılarak hazırlanan Karayolları Taşıma Yönetmeliğinin şoförlerde aranacak nitelik ve şartları belirleyen 34. Maddesinin (c) bendi “…şoförlerin 66 yaşından gün almamış olmaları” hükmü doğrultusunda UKOME tarafından karara bağlanmıştır.

 

İstanbul il sınırları dahilinde ticari amaçla yolcu taşımacılığı yapmak için yapılan Toplu Taşıma Aracı Kullanım Belgesi müracaatlarında UKOME kararları gereği SRC Türü Mesleki Yeterlilik Belgesi istenilmemekte olup ticari araç kullanma yaş sınırları belirlenirken yürürlükteki 4925 Sayılı Karayolları Taşıma Kanunu, Karayolları Taşıma Yönetmeliği ve meri mevzuat dikkate alınmıştır.

 

Şoför yaşları ile ilgili yukarıda bahsi geçen 4925 Sayılı Karayolları Taşıma Kanunu, Karayolları Taşıma Yönetmeliği ve meri mevzuatta; Kanun ya da Cumhurbaşkanlığı Kararıyla herhangi bir değişiklik yapılmadığından dolayı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından 69 yaşından gün almamış şoförlere SRC Türü Mesleki Yeterlilik Belgelerinin kullanım süresinin düzenlemesi hususu Toplu Taşıma Aracı Kullanım Belgesi sahipleri için hali hazırda uygulanamamakta ve 66 yaşından gün almamış olma hükmü devam etmektedir.


Merkez

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bakırköy Ek Hizmet Binası, Osmaniye Mah. Çobançeşme Koşuyolu Blv. No:3 Kat:2 34146 Bakırköy - İSTANBUL