TAKSİ, TAKSİ-DOLMUŞ, MİNİBÜS VE SERVİSLERDE HES KODU DÖNEMİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Koronavirüs (COVID-19) önlemlerine bir yenisi daha ekleniyor.  Vatandaşlarımızın daha güvenli bir ulaşım hizmeti alması hedefiyle güvenli araç için dezenfeksiyon kontrol sisteminden sonra güvenli şoförler için taksi, taksi-dolmuş, minibüs ve servis aracı şoförlerine HES kodu zorunluluğu getiriliyor.

Uygulama kapsamında şoförler; elektronik toplu ulaşım ruhsatlandırma sistemi E-Tuhim aracılığı ile Toplu Ulaşım Aracı Kullanım Belgesi kısmından HES kodunu girebilecek ya da ALO153 Beyaz Masa’yı arayarak HES kodu tanımlama işlemlerini gerçekleştirebileceklerdir. Aynı zamanda araç sahipleri de ruhsat-güzergâh belge başvuruları esnasında ya da var olan belgeye şoför eklerken şoföre ait HES kodunu girebileceklerdir.

HES (Hayat Eve Sığar) kodu nedir?

HES kodu, Covid-19 hastalığı açısından herhangi bir risk taşıyıp taşımadığınızı güvenli şekilde paylaşmanıza yarayan bir koddur.

HES (Hayat Eve Sığar) kodu nasıl alınır?

HES kodunu SMS yöntemi ve E-Devlet üzerinden almak mümkündür. Kısa mesaj ile HES kodu almak için, HES yazıp aralarında boşluk bırakılarak sırasıyla, T.C. kimlik numarası, T.C. kimlik seri numarasının son 4 hanesi ve paylaşım süresi (gün sayısı olarak) yazıp 2023'e SMS olarak atılması gerekmektedir.

E-Devlet uygulaması üzerinden HES Kodu almak için, Sağlık Bakanlığının HES Kodu Üretme ve Listeleme sekmesine giriş yapılarak HES Koduna ait üretme işlemleri yapılabilecektir.

E-Tuhim sistemine HES (Hayat Eve Sığar) kodu girişi

Ruhsat veya güzergah belgelerine şoför ekleme yapılırken HES Kodu girişi zorunlu olacaktır. Mevcut durumda ruhsat veya güzergah belgelerinde kayıtlı olan şoförlerin ise HES kodu tanımlama işlemlerinin en geç 15.01.2021 tarihine kadar yapılması gerekmektedir. Söz konusu tarihe kadar giriş yapmayan şoförlerin Toplu Ulaşım Aracı Kullanım Belgeleri denetimler esnasında geçersiz sayılacaktır.

HES KODU TANIMLAMA İŞLEMİNİ LİNKTE YER ALAN VİDEODAN ÖĞRENEBİLİRSİNİZ

 HES (Hayat Eve Sığar) kodu Denetimi

Ruhsat ve güzergah Belgeleri üzerinde yer alan kare kod (QR Kod) okutulduktan sonra açılan ekranda şoföre ait kayıtlı HES kodu Sağlık Bakanlığı’nın sisteminden otomatik kontrol edilecektir. Sorgu sonucu HES kodu “Riskli” olan şoförler çalışamaz ve belgede gösterilmez durumda olacaktır.


Merkez

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bakırköy Ek Hizmet Binası, Osmaniye Mah. Çobançeşme Koşuyolu Blv. No:3 Kat:2 34146 Bakırköy - İSTANBUL